Bałwankowe śniadanie

0 (0 ocen)

Lepienie bałwanka nie tylko może cieszyć zimą. Latem córka Kasia (4,5 lat) uwielbia lepić je z twarożku. Tak podany ser może jeść na każde śniadanie. Oczywiście najlepiej bałwanki smakują z kromką chleba:).

Składniki:

  • Składniki na 4 bałwanki:
    • 40 dag sera białego,
    • O,5 cebuli,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka pełnego,
    • Ogórek, marchewka, koperek, ziarenka pieprzu do wykończenia,
    • Szczypiorek do podania

Bałwankowe śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miksowanie 1. Ser przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dokładamy wraz ze śmietanką do sera. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku.
  • formowanie kulek 2. Z tak wyrobionego sera formujemy kule na bałwanki oraz nóżki i ręce. Uformowane elementy sklejamy tak, by powstały bałwanki.
  • wycinanie kapelusza 3. Z ziaren pieprzu wykonujemy oczy i guziki, z marchewki nos, z ogórka kapelusze, a z koperku miotłę.

    Bałwanki układamy na talerzu. Wokół nich umieszczamy posiekany koperek.
  • Smacznego:) 4. Smacznego:)
  • Kasia (4,5 lat) ma już opanowane otwieranie szeroko buzi:)_ 5. Otwieramy szeroko buzie!

Komentarze

Podobne przepisy