Banana pie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna bananowa tarta

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    1 i 1/4 szklanki mąki
    7 łyżek masła
    1/4 szklanki zimnej wody
    szczypta proszku do pieczenia
    pół łyżki cukru
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    3 dojrzałe banany
    sok z 1/3 cytryny
    1 budyń
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    1/3 kostki masła
    200g zimnej kremówki
    2 łyżki cukry pudru
    ew. usztywniacz do śmietany

Banana pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i zapiec w temp. 180 stopni przez około 30 minut.

  • 2. Gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu, używając niecałe 2 szklanki mleka. Studzimy. Masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce przestudzony budyń.

  • 3. Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.

  • 4. Kremówkę ubijamy na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru. Jeśli śmietana nie będzie się chciała ładnie ubić dodajemy usztywniacz.

  • 5. Na ostudzonym cieście układamy banany. Na to wykładamy masę budyniową i ubitą śmietanę. Dekorujemy startą na dużych oczkach czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy