Banoffee Pie, ciasto bez pieczenia trochę przypominające w smaku Kopiec Kreta.
4 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
paczka okrągłych biszkoptów
zaparzona kawa Inka lub rozpuszczalna
cztery duże banany
puszka masy kajmakowej (u mnie 400 i smak czekoladowy)
400 ml śmietany 30%
120 g serka mascarpone
tabliczka czekolady np. mlecznej
kilka kropel soku z cytryny
1.Zaparzyć kawę. Biszkopty zanurzać w kawie i układać w tortownicy (u mnie 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty również wyłożyć na boczne ścianki tortownicy. Wyłożyć masę kajmakową na biszkopty. Banany pokroić w kostkę, skropić kilkoma kroplami z cytryny i wymieszać. Na masę kajmakową wyłożyć banany, wyrównać. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone. Wyłożyć równo na bananach. Czekoladę bardzo drobno pokroić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć na noc do lodówki.
Komentarze