Banoffee Pie

4 (1 ocen)

  • 4 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Banoffee Pie, ciasto bez pieczenia trochę przypominające w smaku Kopiec Kreta.

  • 4 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • paczka okrągłych biszkoptów
    zaparzona kawa Inka lub rozpuszczalna
    cztery duże banany
    puszka masy kajmakowej (u mnie 400 i smak czekoladowy)
    400 ml śmietany 30%
    120 g serka mascarpone
    tabliczka czekolady np. mlecznej
    kilka kropel soku z cytryny

Banoffee pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzyć kawę. Biszkopty zanurzać w kawie i układać w tortownicy (u mnie 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty również wyłożyć na boczne ścianki tortownicy. Wyłożyć masę kajmakową na biszkopty. Banany pokroić w kostkę, skropić kilkoma kroplami z cytryny i wymieszać. Na masę kajmakową wyłożyć banany, wyrównać. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone. Wyłożyć równo na bananach. Czekoladę bardzo drobno pokroić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć na noc do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy