Bananowe ciasto bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 30 min

Banan, karmel i bita śmietana - sposób na szybki deser dla małych i większych łasuchów.

  • 30 min

Składniki:

  • proporcje na foremkę 30x30cm:

    4 duże banany
    około 30 biszkoptów Savoiardi

    masa karmelowa:
    3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego, najlepiej ciemnego muscovado
    szczypta soli
    łyżka masła
    330 ml słodkiej śmietanki minimum 30%

    masa śmietanowa:
    330 ml słodkiej śmietanki minimum 30%
    ziarna z laski wanilii
    łyżka cukru pudru

    ciemne kakao do posypania

Bananowe ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa karmelowa:
    Cukier, sól i masło podgrzewamy w rondelku. Mieszamy aż cukier się roztopi i zacznie karmelizować. Wlewamy cienkim strumieniem śmietankę ciągle mieszając. UWAGA: masa zacznie się mocno pienić, uważamy by nie wykipiała. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Podgrzewamy około 15 minut.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Do śmietanki dodajemy ziarna wanilii. Ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy cukier puder. UWAGA: masa śmietanowa nie może być za słodka, ponieważ karmel jest bardzo słodki.
  • 3. Przygotowanie ciasta:
    Na dno formy układamy biszkopty. Następnie wykładamy pokrojone w plasterki banany. Banany polewamy sosem karmelowym. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Całość posypujemy kakao. Ciasto odkładamy na noc do lodówki.

Porady

Jeśli lubimy smak toffi do przygotowania masy karmelowej proponuję użyć cukru muscovado. Natomiast jeśli wolimy smak karmelowy proponuję użyć brązowego cukru trzcinowego lub białego stopionego na karmel.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy