Banofee

0 (0 ocen)

  • 50 min

Cudownie słodkie ciasto.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:

    140 gr mąka
    120 gr masło
    40 gr cukier puder
    szczypta Sól
    4 szt. banany
    1 puszka masa kajmakowa
    500 ml śmietana kremówka

Banofee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę, cukier puder i zimne masło siekamy razem tak aby zrobiło się lekko połączone ciasto. Można to zrobić również w mikserze. Ciasto od razu wykładamy do formy , rozkładamy palcami na koniec przekłuwamy widelce. Ciasto wkładamy na 15 minut do zamrażarki - w ten sposób ciasto podczas pieczenie nie będzie nam rosło i nie trzeba będzie go obciążać przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 15 minut tak aby ciasto się zarumieniło.
  • 2. Jeśli masa kajmakowa jest twarda wkładamy na kilka sekund do mikrofalówki wtedy lepiej się rozsmaruje. Na dobrze wystudzone ciasto wykładamy delikatnie masę kajmakową. Na masę pokrojone banany ( można dać dwie lub trzy warstwy). Ubijamy bitą śmietanę, którą dajemy na sam wierzch ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy