Ciasto Banoffee

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ciasto totalnie słodkie. Kruche ciasto wypełnione masą krówkową z bananem i bitą śmietaną to rozpusta w biały dzień :) ale za to jaka smaczna :)

  • 25 min

Składniki:

  • 100 gram ciastek piernikowych
    100 gram herbatników
    ¼ kostki masła (około 60 gram)
    puszka masy kajmakowej
    3 banany
    400 ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    sok z ½ limonki ( ja dałam sok z 1 limonki )
    100 gram gorzkiej czekolady

Ciasto banoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki i ciasta piernikowe miksujemy razem z masłem w blenderze ( można też rozpuścić masło, herbatniki pokruszyć i zalać je lekko przestudzonym masłem ). Masą miasteczkową wykładamy spód tortownicy i wkładamy ją na 30 minut do lodówki. Kiedy spód stężeje na ciasto wylewamy masę kajmakową, na nią rozkładamy pokrojone w plasterki banany. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier puder i sok z limonki. Kiedy śmietana będzie już ubita, dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ). Ubitą śmietanę rozkładamy na bananach. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem ciasto dekorujemy startą czekoladą. Ciasto to można przygotować również w szklaneczkach lub w słoiczkach, wtedy będzie łatwiej schować sobie jedną szklaneczkę na później.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy