Banoffee z orzechami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Słynne ciasteczko z orzechową masą kajmakową i kawałkami orzechów

  • 35 min

Składniki:

  • 200g masła
    200g herbatników maślanych
    800g masy krówkowej o smaku orzechowym
    100g orzechów włoskich
    2-3 banany
    500ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    polewa czekoladowa / tabliczka czekolady

Banoffee z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki bardzo drobno rozkruszamy (wrzuciłam je do worka, i ubiłam tłuczkiem do kotletów). Herbatniki mieszamy z masłem i ugniatamy w rękach.
    Gdy masa jest zbita, wykładamy nią tortownicę mocno dociskając.
    Wkładamy do lodówki by spód zastygł.

    Banany kroimy w plastry.

    Na herbatnikowy spód nakładamy równomiernie ok 200g krówki,
    następnie banany, i przykrywamy resztą masy krówkowej.

    Śmietanę ubijamy z cukrem.
    Gotową nakładamy na ciasto.

    Polewę rozpuszczamy we wrzątku / czekoladę topimy w kąpieli wodnej,
    gdy trochę ostygnie, polewamy nią bitą śmietanę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy