barszczyk wigilijny

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bardzo smaczny i aromatyczny barszczyk, na Wigilię podaję go z uszkami, a poza sezonem świątecznym do popicia krokietów, pasztecików i przekąsek na słono.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg buraków
    1 marchewka
    1 pietruszka
    40 g selera korzeniowego
    30 g białej części pora
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 liść laurowy
    8 ziaren czarnego pieprzu
    6 ziaren jałowca
    1/2 łyżeczki kminku
    sok z 1/2 cytryny
    cukier, sól, pieprz

Barszczyk wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć, zalać 3 szklankami wody i odstawić na noc.

    Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zalać 4 szklankami zimnej wody. Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić, dodać do buraków. Wsypać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli, wymieszać, przykryć i pozostawić na 3 godziny.

    Grzyby gotować 45 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki, dodać do grzybów, włożyć liść laurowy oraz ziarna pieprzu i gotować 30 minut. Wywar przecedzić (grzyby można pokroić i dodać z powrotem do barszczu).

    Buraki przecedzić, do płynu dodać jałowiec i kminek. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut. Następnie połączyć z wywarem z grzybów i włoszczyzny. Gdy barszcz ponownie zawrze, gotować około 1 minuty. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem oraz solą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy