Bardzo smaczny i aromatyczny barszczyk, na Wigilię podaję go z uszkami, a poza sezonem świątecznym do popicia krokietów, pasztecików i przekąsek na słono.
3 godz. 20 min
Składniki:
1 kg buraków
1 marchewka
1 pietruszka
40 g selera korzeniowego
30 g białej części pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
8 ziaren czarnego pieprzu
6 ziaren jałowca
1/2 łyżeczki kminku
sok z 1/2 cytryny
cukier, sól, pieprz
Barszczyk wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby umyć, zalać 3 szklankami wody i odstawić na noc.
Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zalać 4 szklankami zimnej wody. Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić, dodać do buraków. Wsypać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli, wymieszać, przykryć i pozostawić na 3 godziny.
Grzyby gotować 45 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki, dodać do grzybów, włożyć liść laurowy oraz ziarna pieprzu i gotować 30 minut. Wywar przecedzić (grzyby można pokroić i dodać z powrotem do barszczu).
Buraki przecedzić, do płynu dodać jałowiec i kminek. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut. Następnie połączyć z wywarem z grzybów i włoszczyzny. Gdy barszcz ponownie zawrze, gotować około 1 minuty. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem oraz solą.
Komentarze