Wigilijny barszczyk

0 (0 ocen)

Nie wyobrażam sobie wigilii bez czerwonego barszczyku. W ten wyjątkowy wieczór podaję go z grochem.

Składniki:

  • Składniki
    • 1,5 kg buraczków czerwonych,
    • 1 udko z kurczaka,
    • Około 8 suszonych grzybków,
    • Włoszczyzna (marchew, mały por, pietruszka,),
    • 3-4 Liście laurowe,
    • pieprz, sól,
    • ziele angielskie,
    • Ocet winny
    Dodatkowo: groch Jaś, natka pietruszki

Wigilijny barszczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na udku i włoszczyźnie gotujemy rosół.

    Grzyby moczymy na noc. Namoczone gotujemy, po czym studzimy.

    Buraki obieramy, kroimy w cieknie plasterki, zalewamy wodą do ¾ wysokości. Dokładamy 1,5 łyżki octu i sporządzamy wywar. Gotowy odcedzamy.
    Z gotowego rosołu wyjmujemy mięso oraz warzywa. Do czystego dodajemy wywar spod grzybów oraz buraczków. Całość doprawiamy do smaku.
  • 2. Groch moczymy na noc. Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    Przed podaniem potrawy groch odcedzamy. Porcjujemy na talerze. Podajemy zalany barszczykiem.
    Całość posypujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy