Bawarkowy grysik

0 (0 ocen)

  • 25 min

Alternatywa dla typowej kaszki mannej. Przygotowana na mocnym naparze z czarnej herbaty, z dodatkiem cynamonu, syropu i rodzynek.

  • 25 min

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    3 torebki czarnej herbaty
    150 g kaszy mannej
    4 - 6 łyżek cukru (wg uznania)
    1 łyżeczka cynamonu

    syrop - np. wiśniowy (wg uznania)
    rodzynki (wg uznania)

Bawarkowy grysik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bawarkowy grysik 1. W garnku zagotować wodę, wrzucić herbatę - gotować 5 min. Następnie wyjąć torebki herbaty, wlać mleko i zagotować. Na wrzątek wrzucić kaszę i gotować 10 min, często mieszać. Na końcu dodać cukier i cynamon. Całość dokładnie wymieszać.
  • Bawarkowy grysik 2. Grysik podawać na gorąco - każdą porcję polać syropem, wierzch obłożyć rodzynkami.

Komentarze

Podobne przepisy