Zapiekany grysik z owocami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Co sądzicie o grysiku? Przyrządzacie go czasami? Ja pamiętam jego smak z domu, moja mama często robiła nam go na kolację (zazwyczaj z sokiem malinowym) albo do niedzielnego rosołu. U mnie niestety odszedł na długo w zapomnienie, używałam go jedynie do mas. Ale na szczęście tylko do wczoraj.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    3,5 łyżki grysiku
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczki cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1 łyżka masła
    1 jajko
    cynamon
    garść rodzynek
    garść migdałów w płatkach
    dowolne owoce lub dżem

Zapiekany grysik z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy grysik i gotujemy na średnim ogniu aż do jego zgęstnienia (cały czas mieszając). Gdy grysik jest już gęsty, dodajemy wanilię i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrami.
  • grysik 2. Do ciepłego, ale nie gorącego grysiku dodajemy masło, dokładnie mieszamy, następnie wlewamy utarte jajka i również mieszamy. W naczynkach do zapiekania układamy owoce lub dżem (ja dałam brzoskwinie i dżem jagodowy) i wylewamy grysik. Wierzch posypujemy rodzynkami, migdałami i cynamonem.
  • 3. Zapiekamy w piekarniku w 180*C przez ok 25 minut. Bardzo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy