Bazyliowe Pesto

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pesto to fajny pomysł na wykorzystanie w ciekawy sposób niezwykle aromatycznych liści bazylii. Idealnie sprawdza się podane z makaronem lub do smarowania pieczywa.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 doniczka świeżej bazylii
    10 łyżek oliwy
    70g orzechów nerkowca
    30g migdałów
    30g nasion słonecznika
    2 ząbki czosnku
    sok i otarta skórka z 1 limonki
    3 łyżki startego parmezanu
    sól
    pieprz

Bazyliowe pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie wymienione składniki przełożyć do bendera i zmiksować
    do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Doprawić do smaku solą i świeżym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy