pietruszkowo-bazyliowe PESTO

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealne do makaronu, naleśników czy jako nadzienie do mięsa. Doskonale sprawdzi się w roli dodatku do imprezowych przekąsek, zup i jako dresing do sałatki. Pyszne i aromatyczne DOMOWE pesto.

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na około 200-220g pesto
    1 duży pęczek natki pietruszki
    7 gałązek bazylii
    100ml oliwy z oliwek
    50g prażonych ziaren słonecznika
    70g hiszpańskiego sera Manchego (można zastąpić parmezanem lub innym ulubionym twardym serem)
    sól/ pieprz

Pietruszkowo-bazyliowe pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natkę pietruszki i bazylię – obieramy tylko listki – przekładamy do blendera. Dodajemy uprażony słonecznik, ser pokrojony na mniejsze kawałki, oliwę i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji (nie będzie to konsystencja kremu, będzie gładka z wyczuwalnymi kawałkami słonecznika). Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe pesto – szczelnie zamknięte w słoiczku – możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy