Idealne do makaronu, naleśników czy jako nadzienie do mięsa. Doskonale sprawdzi się w roli dodatku do imprezowych przekąsek, zup i jako dresing do sałatki. Pyszne i aromatyczne DOMOWE pesto.
10 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
przepis na około 200-220g pesto
1 duży pęczek natki pietruszki
7 gałązek bazylii
100ml oliwy z oliwek
50g prażonych ziaren słonecznika
70g hiszpańskiego sera Manchego (można zastąpić parmezanem lub innym ulubionym twardym serem)
sól/ pieprz
Pietruszkowo-bazyliowe pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Natkę pietruszki i bazylię – obieramy tylko listki – przekładamy do blendera. Dodajemy uprażony słonecznik, ser pokrojony na mniejsze kawałki, oliwę i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji (nie będzie to konsystencja kremu, będzie gładka z wyczuwalnymi kawałkami słonecznika). Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe pesto – szczelnie zamknięte w słoiczku – możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.
Komentarze