Befsztyk z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry, nie przecinając do końca. Nasmarować masłem formę do zapiekania, układać w niej ziemniaki obok siebie. Posypać solą i pieprzem . Polać rosołem i dusić pod przykryciem przez pół godz.
2.Wyjąć, posypać tartym serem i rozłożyć na ziemniakach kawałki masła. Włożyć ponownie do piekarnika i dusić około 20 min
3. Posiekać cebulę i pietruszkę. Wymieszać z mięsem i wbić jajko, dodać przyprawy, mąkę , wymieszać. Podzielić mięso na 4 części, uformować okrągłe spłaszczone befsztyki i smażyć na oleju. Ziemniaki i mięso wyłożyć na półmisek i podawać z dodatkiem zielonej sałaty.
Porady
Befsztyk idealnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze