Beza cytrynowo-truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

słodka, orzeźwiająca

  • 3 godz.

Składniki:

  • beza
    6 dużych białek
    szczypta soli
    1 1/2szkl cukru
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    1 łyżka octu

    krem
    1 1/2 szkl mleka
    1 budyń
    1 żółtko
    1/2 kostki margaryny
    6 łyżek cukru
    aromat cytrynowy

    15 dag truskawek

Beza cytrynowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie ubijać i dodawać po łyżce cukru, na koniec dodać mąkę i ocet. Dokładnie wymieszać. Na blaszce narysować 2 okręgi o średnicy ok 23 cm,na nie wyłożyć bezę. Piec w 140 st ok 1,5 godz. pozostawiać do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
  • 2. Budyń ugotować z mlekiem. Margarynę dobrze utrzeć z cukrem i żółtkiem, stopniowo dodawać przestudzony budyń, na koniec wlac kilka kropel aromatu.
  • 3. Truskawki umyć, obrać z szypułek poprzecinać na połówki.
  • 4. budyniem posmarować 1 blat bezy, na masę położyć truskawki,przykryć drugą beza. udekorowac truskawkami

Komentarze

Podobne przepisy