Beza cytrynowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie ubijać i dodawać po łyżce cukru, na koniec dodać mąkę i ocet. Dokładnie wymieszać. Na blaszce narysować 2 okręgi o średnicy ok 23 cm,na nie wyłożyć bezę. Piec w 140 st ok 1,5 godz. pozostawiać do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
2.Budyń ugotować z mlekiem. Margarynę dobrze utrzeć z cukrem i żółtkiem, stopniowo dodawać przestudzony budyń, na koniec wlac kilka kropel aromatu.
3.Truskawki umyć, obrać z szypułek poprzecinać na połówki.
4.budyniem posmarować 1 blat bezy, na masę położyć truskawki,przykryć drugą beza. udekorowac truskawkami
Komentarze