Truskawkowa beza

0 (0 ocen)

  • Średni

Słodka, krucha i truskawkowa

  • Średni

Składniki:


  • - białka: 2 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - truskawki: 250 gramów
    - śmietanka 30%: 250 gramów

Truskawkowa beza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
  • 2. Na pergaminie rysujemy dwa serca, jedno większe drugie mniejsze i nakładamy na nie ubite białka.
  • 3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180" wkładamy serca i pieczemy około 20 minut
  • 4. Ubijamy kremówkę na sztywno i przekrawamy truskawki na cząstki.
  • 5. Upieczone bezy studzimy.
  • 6. Na duzym sercu rozkładamy część śmietanki i część truskawek. Przykrywamy mniejszym serduszkiem i dekorujemy cały wierzch, zabarwiając jedną szprycę szczyptą czerwonego barwnika. Na przemian robimy śmietanowe różyczki różowo białe a na nich układamy delikatnie truskawki.
    Wkładamy do lodówki by beza dostała trochę wilgoci- wtedy lepiej się kroi.
    Podajemy z filiżanką dobrej kawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy