Truskawkowa beza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
2.Na pergaminie rysujemy dwa serca, jedno większe drugie mniejsze i nakładamy na nie ubite białka.
3.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180" wkładamy serca i pieczemy około 20 minut
4.Ubijamy kremówkę na sztywno i przekrawamy truskawki na cząstki.
5.Upieczone bezy studzimy.
6.Na duzym sercu rozkładamy część śmietanki i część truskawek. Przykrywamy mniejszym serduszkiem i dekorujemy cały wierzch, zabarwiając jedną szprycę szczyptą czerwonego barwnika. Na przemian robimy śmietanowe różyczki różowo białe a na nich układamy delikatnie truskawki.
Wkładamy do lodówki by beza dostała trochę wilgoci- wtedy lepiej się kroi.
Podajemy z filiżanką dobrej kawy
Komentarze