bezglutenowe mufiny czekoladowo-wiśniowe

0 (0 ocen)

Te mufiny pokochają nie tylko dzieci.

Składniki:

  • 1 szkl mąki kukurydzianej
    1 szkl mąki bg uniwersalnej
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki sody
    1/4 szkl kakao
    125 g masła - rozpuścić
    180 - 200 g jogurtu naturalnego
    2 jajka
    80 g czekolady gorzkiej startej na drobnych oczkach
    wiśnie - mogą być np. z kompotu, około 3/4 szkl

Bezglutenowe mufiny czekoladowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę, następnie dodać stopniowo przestudzone masło. Zmiksować na jednolitą masę.
  • 2. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki,na końcu jogurt i czekolada, dokładnie miksujemy.
  • 3. Ciasto wykładamy po około 3/4 łyżki do papierowych foremek na mufinki, na to po kilka wiśni i przykrywamy niewielką ilością ciasta. Foremki wypełniamy max do 3/4 wysokości, bo mufinki ładnie rosną.
  • 4. Piecz do suchego patyczka.

Porady

Czekoladę gorzką możemy zastąpić mleczną, a nawet czekoladą z orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy