Bezglutenowe wytrawne naleśniki

0 (0 ocen)

Szybkie, smaczne i idealne dla osób, które nie tolerują glutenu.

Składniki:

  • na naleśniki:
    120 g mąki kukurydzianej
    40 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    2 jajka
    400 ml mleka
    200 ml wody
    1/4 szklanki oleju

    nadzienie:
    100 g świeżej rukoli
    pomidorki koktajlowe
    2 serki mozarella
    200 g surowego wędzonego boczku (bardzo cienkie plastry)
    sos grecki
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki śmietany 18 %
    ocet balsamiczny truskawkowy

Bezglutenowe wytrawne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki łączymy ze sobą i smażymy cienkie placki na rozgrzanej patelni.
  • 2. Boczek rwiemy na mniejsze kawałki i prażymy na patelni. Umyte pomidorki kroimy na ćwiartki, mozarelle kroimy na mniejsze kawałki (np. kwadraty). Sos mieszamy z majonezem i śmietaną. Naleśniki przekładamy, serem, pomidorami, boczkiem, rukolą, całość polewamy sosem. Naleśnika składamy na pół, gotowego polewamy octem balsamicznym.

Komentarze

Podobne przepisy