Pyszne ciasto z bezową nutą. Na przygotowaniu wyjątkowego ciasta zależało mi szczególnie, gdyż miałam je podać na imprezie pożegnalnej dla moich córek.
1.BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli, utrwalamy cukrem. Dodajemy żółtka, ocet i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do formy (20x30 cm) i pieczemy 20 minut w 180 st. z termoobiegiem. Pieczemy 2 biszkopty.
2.KREM: Całe jajka ubijamy na parze z cukrem. Dodajemy kakao. Następnie studzimy. Ucieramy margarynę z masłem na puch. Dodajemy ostudzone jajka i spirytus(opcjonalnie). Wystudzony biszkopt możemy naponczować i smarujemy 1/3 kremu. Układamy bezy i smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy, ponczujemy i wierzch smarujemy pozostałą częścią kremu. Dekorujemy według uznania, np kokosem, startymi orzechami itp.
Komentarze