Bezowa Poezja

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto z bezową nutą. Na przygotowaniu wyjątkowego ciasta zależało mi szczególnie, gdyż miałam je podać na imprezie pożegnalnej dla moich córek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 Biszkopty:

    - 10 jajek
    - szczypta soli
    - 10 łyżek cukru
    - 2 łyżeczki octu
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 10 łyżek mąki tortowej

    Krem:

    - kostka masła
    - kostka margaryny
    - 4 jajka
    - szklanka cukru
    - 2 łyżki kakao
    - 100 g bezów
    - spirytus(opcjonalnie)

Bezowa poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli, utrwalamy cukrem. Dodajemy żółtka, ocet i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do formy (20x30 cm) i pieczemy 20 minut w 180 st. z termoobiegiem. Pieczemy 2 biszkopty.
  • 2. KREM: Całe jajka ubijamy na parze z cukrem. Dodajemy kakao. Następnie studzimy. Ucieramy margarynę z masłem na puch. Dodajemy ostudzone jajka i spirytus(opcjonalnie). Wystudzony biszkopt możemy naponczować i smarujemy 1/3 kremu. Układamy bezy i smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy, ponczujemy i wierzch smarujemy pozostałą częścią kremu. Dekorujemy według uznania, np kokosem, startymi orzechami itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy