Bezy kokosowe z mandarynką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wyśmienite połączenie smaków.

Składniki:

  • Bezy:
    ● 3 białka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 5 dag wiórków kokosowych
    ● łyżeczka soku z cytryny
    Oraz: 3-4 mandarynki
    ● krem czekoladowy
    ● migdały lub orzechy

Bezy kokosowe z mandarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bezy: białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie błyszcząca, a cukier się rozpuści. Wsypujemy wiórki, wlewamy sok z cytryny. Delikatnie mieszamy.
  • 2. Porcje masy bezowej nakładamy łyżeczką na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 150 °C. Studzimy na blasze i zdejmujemy. Na bezy nakładamy cienką warstwę kremu czekoladowego i cząstkę mandarynki. Dekorujemy migdałami lub orzechami.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy