Kokosowe bezy

0 (0 ocen)

Łatwe w przygotowaniu bezy szybko znikną ze stoły. Miło się je chrupie, na pewno wszystkim posmakują.

Składniki:

  • 4 białka
    szczypta soli
    160 g cukru
    50-100 g wiórków kokosowych

Kokosowe bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórki, ilość zależy od nas. Jeśli lubimy dodajemy więcej,a jak nie to mniej. Masę układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w małych odstępach (bezy rosną), łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Pamiętajmy jednak o tym aby wybrać tylkę z grubszym otworem, ponieważ wiórki mogą zatamować wyjście. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy przez 70-80 minut w uchylonym lekko piekarniku. Jeśli chcemy mieć bardziej wysuszone bezy trzymamy dłużej, a jeśli chcemy aby były miękkie w środku to krócej.

Komentarze

Podobne przepisy