Ciasto biała wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Będzie się ono lepilo ale takie ma być. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy około 30 min w temp 180 stopni.
2.Pianę z białek ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Drugą część ciasta wykładamy na taką samą blaszkę jak pierwsze i smarujemy pianą a na wierzchu posypujemy migdałami. Pieczemy około 30-35 min w temp 160 stopni.
3.Przygotowane galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl wody. Dodajemy sok z wiśni i mieszamy. odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy a pod koniec dodajemy FIX-y. Jak galaretka stężeje to wykładamy ją na pierwsze ciasto potem bita śmietana i przykrywamy ciastem z bezą i migdałami (beza i migdały idą do góry). Schłodzić ciasto.
Porady
Do galaretki można dodać wydrążone wiśnie np.z kompotu a wodę w której rozpuszczamy galaretkę możemy zastąpić kompotem z wiśni.
Komentarze