białe risotto

0 (0 ocen)

  • 40 min

Podstawowa wersja włoskiego dania z ryżu. Źródło: laurainthekitchen.com

  • 40 min

Składniki:

  • dla 2-3 osób:

    posiekana mała cebula,
    1/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego,
    2 ząbki czosnku,
    szklanka ryżu do rizotto (Arborio),
    3/4 szklanki białego wina,
    4-5 szklanek wrzącego bulionu (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał) ,
    2 łyżki oliwy,
    1/2 szklanki startego parmezanu,
    3 łyżki masła,
    sól, pieprz, natka pietruszki

Białe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i seler podsmażamy, dodajemy czosnek i mieszamy, aż wszystko będzie szkliste (około minuty). Dorzucamy surowy ryż, mieszamy go z warzywami i oliwą, dodajemy wino i redukujemy (około minuty). Dolewamy chochlę bulionu, mieszamy i czekamy, aż ryż wchłonie płyn, następnie dolewamy kolejną chochlę i wciąż mieszamy. Postępujemy tak, aż do momentu, kiedy ryz będzie al dente - u mnie około 18 minut (ja nie musiałam zużywać całych 5 szklanek bulionu). Gdy będzie prawie gotowe, ściągamy z gazu, dodajemy ostatnią łyżkę płynu, doprawiamy, dorzucamy parmezan i masło, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut. Posypujemy posiekaną natką i natychmiast podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy