Białe roladki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć wzdłuż na połowę,wyjąć małe fileciki.Każdą połowę filetu przeciąć wzdłuż nie przecinając do końca,rozłożyć i lekko rozbić,posypać solą i pieprzem.Kabanosy pociąć na 8 kawałków,jabłko obrać i pokroić w plasterki,czosnek w słupki.Małe fileciki lekko rozbić,posypać solą,pieprzem,majerankiem.Na każdym małym fileciku ułożyć po dwa kawałki kabanosa,jabłka,posypać żurawiną,czosnkiem i zwinąć w roladkę.Tak przygotowane małe roladki ułożyć na rozciętych i przyprawionych filetach,zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią,posypać solą,pieprzem,majerankiem i wstawić na 1 godz. do lodówki .Na patelni rozgrzać olej,obsmażyć na rumiano roladki podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody.
2.Roladki zdjąć,a do powstałego sosu dodać pozostałe jabłka,żurawinę,czosnek i chwilę smażyć,podlać wodą,zagotować.Z roladek usunąć nici,przełożyć do sosu i gotować na wolnym ogniu do miękkości,wyjąć z sosu.Sos rozdrobnić blenderem razem z owocami,wlać śmietanę,przyprawić ewentualnie do smaku,włożyć roladki i zagotować.
3.Podawać z ziemniakami z wody,ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze