Biało czerwone - Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Już za tydzień EURO 2012, piłka leci hen wysoko ... :) A u mnie na sportowo tym razem :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ugotowane ziemniaki: 1 kilogram
    - mąka ziemniaczana: 25 dekagramów
    - mąka pszenna: 40 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - mielona papryka w proszku ( czerwona): 3 łyżeczki

Biało czerwone - kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  • 2. Przełóż do miski, wsyp obie mąki, dodaj jajka, oprósz solą, wyrób ciasto.
  • 3. Podziel na dwie części, do jednej wsyp mieloną paprykę, zagnieść ciasto.
  • 4. Z masy czerwonej uformuj kulkę, a potem z białej, przekrój na pół obie kuli i
    połącz dwie części (białą i czerwoną), lekko obtocz po czym zrób dołeczek.
  • 5. Gotuj 5 minut od wypłynięcia.
  • 6. Podawaj z sosem, lub tłuszczem wedle uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy