kopytka biało-czerwone

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

kopytka z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kopytka:
    1 jajko
    500 g ugotowanych ziemniaków
    ok.100 g mąki (może być potrzebne więcej w zależności od rodzaju ziemniaków)
    szczypta soli
    oliwa do smażenia
    dodatki:
    1 opakowanie mozarelli
    8-10 pomidorów koktajlowych
    garść świeżej bazylii
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Kopytka biało-czerwone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kopytka:
    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, a następnie dodajemy mąkę, jajko oraz sól. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. W ciasta odrywamy po kawałku, z którego formujemy wałek (rolując po blacie można podsypać trochę mąką, aby się ciasto nie przyklejało) o grubości ok. 2 cm. Wałek kroimy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. We wrzątku gotujemy kluski ok. 4 minut, mieszając od czasu do czasu łyżką,aby kluski odkleiły się od dna garnka. Odcedzamy. Ugotowane kopytka smażymy na oliwie na złoty kolor.

    Usmażone kopytka łączymy z pokrojoną mozzarellą, pomidorkami oraz posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Aby danie było bardzie aromatyczne bazylię i pomidorki można dodać już podczas smażenia kopytek, a mozzarellę dodać na końcu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy