bigos "Śmietnik"

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Robię go, kiedy w lodówce ostanie mi trochę niezużytej wędliny i pomidorów.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Główka kapusty młodej
    woreczek kapusty kiszonej
    2 marchewki
    2 pietruszki
    3 duże ziemniaki
    2 kostki rosołowe grzybowe
    ok. 15 dkg suszonych grzybów
    6 skrzydełek kurczaka
    wędlina (szynka, resztki schabu, kiełbasa zwyczajna, boczek - co kto ma w lodówce)
    koncentrat pomidorowy
    suszone śliwki
    ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, maggi lub przyprawa uniwersalna do smaku

Bigos "śmietnik" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osobnych garnkach kapusty z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, skrzydełkami kurczaka oraz kostką rosołową. Grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Wędlinę podsmażamy. Kiedy kapusty są miękkie, wyciągamy warzywa i skrzydełka, łączymy wszystko i zmniejszamy ogień pod garnkiem. Dusimy, aż smaki się połączą, a ziemniaki rozgotują. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i garść suszonych śliwek. Doprawiamy do smaku.

Porady

Bigos najlepiej smakuje dopiero następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy