Sałatka "Zielony śmietnik”

0 (0 ocen)

  • 20 min

Sałatka jest wspaniałym połączeniem wszystkich sezonowych warzyw i owoców. Można ją podać jako przystawkę lub danie kolacyjne.

  • 20 min

Składniki:

  • 4jajka
    4 garście makaronu pełnoziarnistego
    4 garście sałaty lodowej
    2 garście surowego szpinaku
    4 ogórki małosolne
    4 średniej wielkości pomidory
    4 pieczarki
    4 garście wydrążonych czereśni
    2 garście prażonych pestek słonecznika
    2 garście prażonych pestek dyni

    Sos:
    Duży ząbek czosnku
    3 łyżki musztardy
    3 łyżki oleju
    4 łyżki wody
    Łyżka octu jabłkowego
    Łyżka soku z cytryny
    4 łyżeczki cukru
    Szczypta soli

Sałatka "zielony śmietnik” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: Sałatę i szpinak umyć i rozłożyć na talerze. Ugotować makaron, jajka i ułożyć ma sałacie. Podsmażyć pieczarki na cebulce i razem z pokrojonymi ogórkami i pomidorami ułożyć na talerzach. Czereśnie przeciąć na pół i oprószyć sałatkę. Do naczynia dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników dokładnie mieszając, aż powstanie sos. Sałatkę polać sosem i posypać uprażonymi nasionami słonecznika i dyni.

Porady

Warzywa do sałatki można wymieniać i tworzyć własne kombinacje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy