BISCUITS Z RODZYNKAMI

0 (0 ocen)

Buiscuits to bardzo prosty sposób na przygotowanie śniadania lub podwieczorku. Te małe bułeczki bardzo dobrze smakują z masełkiem, dżemem oraz dodatkiem ciepłego kakao.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    25 dag maki pszennej
    200 ml śmietanki kremówki
    Bakalie: rodzynki

    Składnik dodatkowy:
    50 gr roztopionego masla

    Składniki pomocnicze:
    1 łyzka skórki startej z pomaranczy
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    mąka do podsypania ciasta

Biscuits z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać śmietankę i roztopione maslo, wymiszać na gładką masę. Dodać rodzynki i skórkę. zarobić ciasto.
  • 2. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowac na grubość ok. 1i 1/2 cm. Wykrawać krążki o śr. szklanki lub mniejsze.
  • 3. Krązki układać na foremkę wyłożoną papierem. Posmarować ropuszczonym masłem.
  • 4. Pieczenie ok. 40 minut w piekarniku nagranym do 200 stopni, do momentu aż bisquits nabiorą złotego koloru. Przestudzić, podawać z masełkiem, oraz ulubionym dżemem.

Porady

Jeśli ciasto się lepi nalezy je podsypac mąka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy