Biszkopt kremowo - owocowy

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto które przypadnie do gustu każdemu łasuchowi

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jaj, półtorej szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem: 2 kremy waniliowe, mleka tyle ile podano na opakowaniu kremów, 3 łyżeczki żelatyny, truskawki lub inne owoce

    Dekoracja: owoce, czekolada deserowa, ewentualnie płatki migdałowe

Biszkopt kremowo - owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na półsztywno, dodać cukier, dalej ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, delikatnie połączyć z pianą, na końcu wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec biszkopt. Wystudzić i przekroić na dwie części.

    Kremy przygotować według przepisu na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać ją ciągle mieszając aż się rozpuści. Wymieszać z kremem. 1/3 kremu odłożyć. Do reszty dodać pokrojone w drobną kosteczkę owoce.
    Krem z owocami wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować odłożonym kremem bez owoców. Na wierzchu ułożyć ciasno połówki truskawek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią owoce. Posypać płatkami migdałowymi.

Porady

Zamiast truskawek można wykorzystać inne owoce sezonowe. Zimą polecam brzoskwinie w puszce.

Komentarze

Podobne przepisy