Biszkopt z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto przypomina mi dom rodzinny. Zawsze było pieczone gdy pojawiały się pierwsze jabłka aż do późnej jesieni. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,
    4 łyżki przegotowanej chłodnej wody,
    szklanka cukru,
    dwie szklanki mąki,
    1 mały cukier waniliowy,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kg jabłek

Biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z jabłkami 1. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Jajka wybijamy do miski i dolewamy przegotowaną wodę oraz dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy trzepaczką lub mikserem, aż masa wyraźnie zbieleje a na wierzchu pojawią się bąbelki.

    Do masy dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać mąkę, najlepiej zrobić to drewnianą łyżką.

    Dodajemy obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki jabłka, mieszamy. Masę wykładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

    Pieczemy w temp.180 stopni przez około godzinę ( do suchego patyczka)

Komentarze

Podobne przepisy