Biszkopt z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i szybkie ciacho do popołudniowej herbatki .

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 średniej wielkości jabłka
    3 łyżki kaszy manny
    sok z połowy cytryny

    cukier puder do posypania ciasta

Biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z jabłkami 1. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, mieszamy z sokiem z cytryny i kaszą manną.
  • Biszkopt z jabłkami 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy po 1 żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem, na sam koniec dajemy jabłka i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Biszkopt z jabłkami 3. Biszkopt pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
  • Biszkopt z jabłkami 4. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy