Biszkopt z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Smaczny i delikatny placek

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    200 gram cukru
    120 gram mąki pszennej
    40 gram mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    Masa jabłkowa:
    1 kilogram jabłek
    100 gram cukru
    szczypta cynamonu
    Wierzch:
    500 gram śmietany kremówki
    100 gram cukru
    orzechy włoskie do dekoracji

Biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Zółtka połączyć z octem, proszkiem do pieczenia. Ubite białka połączyć z żółtkami, przesianą mąką. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkop wystudzić, przeciąć na połowy. Jabłka obrać, pokroić na cząstki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem, doprawić cynamonem. Smażyć do miękkości. Ostudzić. Biszkopt przełożyć jabłkami. Śmietanę ubić z cukrem, wyłożyć na wierzch ciasta, pozypać orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy