Biszkopt z masą serowo-jogurtową i dżemem jeżynowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo pyszne, wilgotne ciasto i szybko znikające z talerza. Idealne do kawy. Łatwe do wykonania.

  • 35 min

Składniki:

  • Forma:24x36 cm
    Składniki ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżka ciepłej wody
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Tłuszcz do formy
    Krem:
    250 g serka mascarpone
    2x 190 g jogurtu naturalnego
    2 czubate łyżki cukru pudru
    1 słoik dżemu jeżynowego – 390 g

Biszkopt z masą serowo-jogurtową i dżemem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę, dodać wodę, olej, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Wyjąć z formy, wystudzić, przekroić na pół, obie części posmarować dżemem.
    Jogurt wymieszać dokładnie z cukrem pudrem. Do masy jogurtowej dodać serek, dokładnie wymieszać. ¾ kremu wyłożyć na 1 połówkę biszkoptu, przykryć drugą połówką, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę serową. Schłodzić w lodówce.Dowolnie udekorować.

Porady

1.do kremu można dodać świeże owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy