Bliny gryczane

0 (0 ocen)

  • 40 min

Polecam dla amatorów wszelkich placuszków, wyśmienite z dodatkiem wędzonego łososia

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    200 g mąki gryczanej
    ok 500 ml mleka letniego
    4 jajka
    3 dag drożdży
    łyżeczka cukru
    3 dag masła
    sól
    olej do smażenia
    Dodatki:
    Wędzony łosoś,
    kwaśna śmietana lub serek naturalny
    koper

Bliny gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mleka i odstawić, aby wyrosły.
    Do miski wsypać obie mąki, dodać wyrośnięte drożdże, żółtka, roztopione masło (ostudzone), szczyptę soli i tyle mleka, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany (zwykle wchodzi 500 ml, ale to zależy od mąki, dlatego wlewamy mleko stopniowo).
    Z białek ubić pianę i połączyć ją delikatnie z ciastem.
    Odstawić , aby wyrosło na ok pół godziny (jeśli jest ciepło to na 20 minut)
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, wylewać porcje ciasta łyżką wazową (bliny robi się większe niż tradycyjne racuchy), smażyć na złoto.Podawać ze śmietaną lub z serkiem naturalnym i wędzonym łososiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy