Bliny gryczane z kawiorem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bliny gryczane są pulchne, leciutkie, jednak nieco inne niż tradycyjne racuchy. W zestawieniu z kawiorem rozpływają się w ustach:)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    25g drożdży
    200g mąki gryczanej
    150g mąki pszennej
    1 jajo
    2 łyżki masła
    szczypta soli
    masło klarowane lub olej do smażenia
    200ml śmietany 18%
    100g kawioru

Bliny gryczane z kawiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozmieszać ze szklanką ciepłego mleka oraz łyżka mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Jajo roztrzepać z pozostałym mlekiem i solą, wymieszać z obiema mąkami, wlać wyrośnięte drożdże, zmiksować na jednolite ciasto, pod koniec wymieszać z masłem. Ciasto powinno być gęste, jak na racuszki. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Na patelni rozgrzać masło, łyżkę zanurzać z wodzie, nakładać bliny i smażyć do zarumienienia z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone bliny odsączyć na papierowym ręczniku.
    Podawać ze śmietaną i kawiorem.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy