Blok Kakaowy

0 (0 ocen)

Jest to nasz hit od wielu lat ,który króluje na naszym stole od lat 80.Przepis zrodził się w czasach ,w których brakowało w sklepach takich pyszności. Życzę smacznego.

Składniki:

  • Składniki:
    4 szklanki mleka w proszku (250g)
    Bakalie ( orzechy, rodzynki, słonecznik łuskany, daktyle,żurawina)
    ryz preparowany
    1 opak. herbatniki

    3 łyżki stołowe kakao
    1½ lub 2 szklanki cukru
    1 p. cukru waniliowego
    1 p. margaryny lub masła
    ½ szklanki wody

Blok kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Wszystko (oprócz mleka w proszku, bakalii, ryżu preparowanego, herbatniki) rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić masę, dodać mleko w proszku i bakalie oprócz herbatników. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wlać 1/3 masy, ułożyć na wierzch herbatniki, wlać kolejną porcję (1/3 masy), znów ułożyć herbatniki i zalać masą. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Na wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy