50 dag serka Philadelphia
1 szczypta soli
6 łyżek soku z cytryny
80 g +3 łyżki cukru
1 szkl śmietany 30%
25 dag jagód
10 dag jeżyn
75 g masła
10 dag herbatników
Blok lodowy o smaku cytrynowo-jagodowo-jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miksujemy serek ze sokiem z cytryny, szczyptą soli i 80 g cukru. Osobno ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy,
2.Jagody i jeżyny myjemy, dodajemy 3 łyżki cukru i miksujemy na gładką masę.
3.Silikonową foremkę keksówkę wykłądamy folią spożywczą. Spód smarujemy 3 łyżkami masy serowej, na to dajemy 3 łyżki musu z jagód i jeżyn, rozporwadzamy równą warstwę i wstawiamy do zamrażarki na 20 min, Czynność powtarzamy do wyczerpania składników,
4.Gdy już mam y wszystkie warstwy, kruszymy ciasteczka, rozpuszczamy masło i mieszamy. Wykadamy na blok lodowy, dosiskamy i chłodzimy ok 4 godz w zamrażarce. Smacznego.
Porady
Możemy użyć mrożonych jagód. Lody wyciągnąć z zamrażarki na ok 30 min przed podaniem.
Komentarze