Udka o cytrynowo-ziołowym smaku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Udka pieczone inaczej niż zwykle w cytrynowo ziołowej marynacie.Idealne na sylwestrowy ciepły bufet i nie tylko.......

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 7 udek z kurczaka
    2 cytryny
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczki bazylii
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    sol pieprz do smaku

Udka o cytrynowo-ziołowym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso w marynacie 1. W małym rondelku rozpuszczamy masło dodajemy olej zioła i przyprawę do kurczaka ,oraz zmiażdżony czosnek i wyciskamy do tego sok z cytryny. Marynatę zagotować i zostawić do przestudzenia.Udka myjemy i nacieramy z każdej ze stron tą zimną marynatą ,drugą cytrynę obieramy ze skórki kroimy na grube plastry,cebulę obieramy i też kroimy na plasterki ,mięso nasmarowane wkładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy mięso pokrojoną cytryną i cebulą i wstawiamy do nagrzanego do 180* piekarnika i pieczemy do zrumienienia mięsa około 1-1,5 godz.
  • 2. Podajemy jako samodzielne danie lub z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką.

Komentarze

Podobne przepisy