Połączenie białej czekolady z jagodami to smak, któremu trudno się oprzeć.
15 min
Składniki:
200 g masła
200 g białej czekolady
150 g cukru
3 jajka
4 łyżki mąki
2 łyżeczki cukru wanilinowego
kilka kropel olejku waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka + sok z połowy cytryny
1,5 szklanki borówek (można dać mniej)
Blondie z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę natłuścić i wysypać mąką.
2.Czekoladę z masłem rozpuścić w rondlu na małym ogniu. Gdy się połączą, zestawić z ognia, połączyć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać sok i skórkę z cytryny, olejek, wymieszać. Odstawić na chwilę do ostudzenia.
3.Wmieszać roztrzepane jajka, następnie mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Na samym końcu dodać jagody, połączyć delikatnie wszystkie składniki.
4.Piec w temperaturze 170 stopni przez 25 – 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 7 – 10 minut. Ciasto powinno być lekko klejące na wierzchu, ale nie płynne czy surowe.
Porady
Po przestygnięciu kroić ostrożnie, bo ciasto jest bardzo delikatne.
Można przechowywać w lodówce, będzie bardziej zwarte.
Komentarze