Blondie z jagodami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Połączenie białej czekolady z jagodami to smak, któremu trudno się oprzeć.

  • 15 min

Składniki:

  • 200 g masła
    200 g białej czekolady
    150 g cukru
    3 jajka
    4 łyżki mąki
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    kilka kropel olejku waniliowego
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka + sok z połowy cytryny
    1,5 szklanki borówek (można dać mniej)

Blondie z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę natłuścić i wysypać mąką.
  • 2. Czekoladę z masłem rozpuścić w rondlu na małym ogniu. Gdy się połączą, zestawić z ognia, połączyć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać sok i skórkę z cytryny, olejek, wymieszać. Odstawić na chwilę do ostudzenia.
  • 3. Wmieszać roztrzepane jajka, następnie mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Na samym końcu dodać jagody, połączyć delikatnie wszystkie składniki.
  • 4. Piec w temperaturze 170 stopni przez 25 – 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 7 – 10 minut. Ciasto powinno być lekko klejące na wierzchu, ale nie płynne czy surowe.

Porady

Po przestygnięciu kroić ostrożnie, bo ciasto jest bardzo delikatne. Można przechowywać w lodówce, będzie bardziej zwarte.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy