błyskawiczna zupa serowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

bardzo sycąca, kremowa i smakowita :)

  • 20 min

Składniki:

  • 100 - 150 gram czystego serka topionego (daję Złoty Ementaler)
    kostka rosołowa drobiowa (może też być bulion grzybowy lub warzywny)
    garść mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
    2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
    1 łyżka mąki pszennej + 1/4 szklanki wody
    siekana natka pietruszki, koperek
    sól, pieprz, ewentualnie przyprawa uniwersalna

Błyskawiczna zupa serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa ugotować w 3 szklankach wody z rozpuszczonym bulionem (około 15 minut), dodać serek, mieszać podgrzewając, do rozpuszczenia serka, dodać mąkę wymieszaną dokładnie z wodą, zagotować do zgęstnienia, doprawić solą, pieprzem, wyłączyć gaz i po chwili dodać śmietanę (opcjonalnie).

    Na talerzach posypać zieleniną (pietruszką, koperkiem), podawać z kluseczkami, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy