Błyskawiczne Temaki

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Słowo "temaki" oznacza dłoń,rękę.Są to zatem maki zawijane ręcznie,nie używa się makisu.Komponenty mogą być przeróżne,a końcowy efekt zależy od kucharza.U mnie ryż z czarnym kawiorem i wasabi.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż (brązowy/naturalny/pół saszetki): 50 gramów
    - łosoś wędzony (na ciepło): 4 plastry
    - kawior (czarny): 1 łyżka
    - wasabi (lub chrzan wasabi): 1 łyżka
    - papier ryżowy (arkusze): 2 sztuki

Błyskawiczne temaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Arkusz papieru ryżowego zamoczyć w wodzie (2-3 sekundy),wyjąć,ułożyć na drewnianej desce.
  • 2. Ryż ugotować w osolonej wodzie (20 minut).Gdy ostygnie nałożyć na arkusze papieu ryżowego.
  • 3. Na ryż nałożyć porcję wasabi i kawioru,zwinąć w rulonik.Ciąć na 2 cm porcje.Podawać z plastrami wędzonego łososia.Uwaga:łososia można też zwinąć razem z ryżem i kawiorem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy