Błyskawiczne ciastka maślane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kusząco pachnące masłem, kruche, delikatne i naprawdę błyskawiczne ciastka maślane a do tego przepis jest naprawdę uniwersalny, sprawdzi się z każdymi dodatkami. Ciasteczka te piekłam już z kokosem, orzechem laskowym, czekoladą, cytryną, różą, migdałami oraz jabłkiem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 24 sztuki:

    100g masła

    100g cukru

    200g mąki

    1 jajko

    100g dodatków (wiórków kokosa, zmielonych orzechów, pokrojonych bakalii, lub pokrojonej drobno czekolady) – w przypadku dodania czekolady należy dodać 50g mąki więcej lub 2 płaskie łyżki kakao

    płaska łyżeczka sody

    łyżeczka soku z cytryny

    mała szczypta soli

Błyskawiczne ciastka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie podane składniki włożyć do miski i bardzo krótko zagnieść, tylko do połączenia składników. Podzielić na 4 części, a każdą z części na 6, aby powstały 24 kawałki. Zrobić kulki, spłaszczyć i położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec około 12 minut w 180C. Studzić najlepiej na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy