Błyskawiczny torcik bezowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, dodajemy jeszcze 3 łyżki wody i podgrzewamy, aż się rozpuści. Do schłodzonej śmietanki dodajemy połowę cukru i cukier wanilinowy, ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę. Połowę śmietanki łączymy z pokruszonymi bezami, masą wykładamy dno tortownicy (śr. 26 cm).
2.Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Kilka odkładamy, resztę wykładamy na masę bezową. Posypujemy resztą cukru, przykrywamy pozostałą śmietanką.
3.Wierzch tortu dekorujemy odłożonymi truskawkami. Wstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia.
Porady
Truskawki można pokroić na małe kawałki i wymieszać z masą bezową. Można też połowę truskawek zastąpić borówkami.
Komentarze