Błyskawiczny torcik bezowy z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo smaczny, a zarazem łatwy do przygotowania.

Składniki:

  • ● 1/2 kg truskawek
    ● 35 dag bez
    ● 1/2 l śmietanki kremówki
    ● op. cukru wanilinowego
    ● 15 dag cukru
    ● 2 łyżeczki żelatyny

Błyskawiczny torcik bezowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, dodajemy jeszcze 3 łyżki wody i podgrzewamy, aż się rozpuści. Do schłodzonej śmietanki dodajemy połowę cukru i cukier wanilinowy, ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę. Połowę śmietanki łączymy z pokruszonymi bezami, masą wykładamy dno tortownicy (śr. 26 cm).
  • 2. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Kilka odkładamy, resztę wykładamy na masę bezową. Posypujemy resztą cukru, przykrywamy pozostałą śmietanką.
  • 3. Wierzch tortu dekorujemy odłożonymi truskawkami. Wstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia.

Porady

Truskawki można pokroić na małe kawałki i wymieszać z masą bezową. Można też połowę truskawek zastąpić borówkami.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Komentarze

Podobne przepisy