Torcik bezowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niesamowity

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    6 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa
    1 kg jabłek
    1 galaretka truskawkowa
    Masa serowa
    400ml śmietany 30%
    250 gr sera mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    bezy do dekoracji ok 500gr

Torcik bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jaja wbić do miski, dodać cukier miksować tak długo aż masa stanie się gęsta i puszysta.Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać szpatułką. Tortownicę o śr 20cm wyłożyć papierem, wylać ciasto. Piec ok 30 -35 minut w temp 170 stopni C
    Biszkopt wystudzić
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przełożyć do garnka. Prażyć ok 20 minut. Do gorących jabłek dodać galaretkę truskawkową (na sypko) i dokładnie rozmieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.
  • 3. Biszkopt przekroić na pół. Na blat biszkoptu wyłożyć wystudzoną masę jabłkową. Przykryć drugim blatem biszkoptu.
  • image-0x0ggsn 4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, dokładnie mikserem wymieszać.
    Połowę masy wyłożyć na biszkopt, posmarować również boki biszkoptu. Na masę rozłożyć bezy jedna koło drugiej. Na bezy wykładamy drugą część masy śmietanowo-serowej. Na górę układamy bezy. Tort chłodzimy w lodówce przynajmniej 2h

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy