BO(m)BOWE pierogi ze skwarkami

0 (0 ocen)

Tym razem bób pod postacią farszu do pierogów.

Składniki:

  • Ciasto:
    -1,5 szkl. mąki,
    -1 jajko,
    -około pół szklanki dobrze ciepłej wody.
    Farsz:
    -300g bobu (po ugotowaniu i bez skórki),
    -pęczek szczypiorku,
    -łyżka bułki tartej,
    -przyprawa uniwersalna
    Skwarki:
    -kiełbasa Żywiecka,
    -olej

Bo(m)bowe pierogi ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto i wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka.
    Farsz:
    Bób gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez około pół godziny. Obieramy ze skórki i przy użyciu blendera miksujemy. Dodajemy szczypiorem i bułkę tartą. Przyprawiamy do smaku.
    Na wykrojone wcześniej koła nakładamy farsz i sklejamy.
    Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy pierogi i gotujemy do miękkości.
    Skwarki:
    Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju i zdobimy jeszcze ciepłe pierogi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy