Bób z boczkiem

0 (0 ocen)

1 kg bobu1 cebula ok. 15 dag surowego wędzonego boczku2 łyżki oleju1 łyżeczka tymiankusól, pieprz do smaku

Składniki:

  • 1 kg bobu
    1 cebula
    ok. 15 dag surowego wędzonego boczku
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka tymianku
    sól, pieprz do smaku

Bób z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy do miękkości (ok. 20 minut) w osolonej wodzie. ostudzamy, osączamy i obieramy ze skórki. W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy drobniutko pokrojoną cebulkę, boczek pokrojony w małą kosteczkę i smażymy, aż się lekko podrumienią. Dajemy następnie obrany bób, smażymy chwilę, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy