Bochenek bananowy z bakaliami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

bakaliowy_konkurs

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna 550: 175 gramów
    - cukier drobny( lub puder): 125 gramów
    - masło lub margaryna typu Kasia (roztopione i lekko ostudzone): 100 gramów
    - olej do pieczenia: 50 gramów
    - jajka rozbite: 2 sztuki
    - soda: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczeczenia płaskie: 2 łyżeczki
    - migdały drobno posiekane: 50 gramów
    - orzechy laskowe posiekane: 50 gramów
    - banany (dojrzałe): 4 sztuki
    - czekolada mleczna twarda: 100 gramów
    - żurawina suszona: 100 gramów

Bochenek bananowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem, do momentu aż powstanie gęsta emulsja.
  • 2. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, rozgniecione widelcem banany, posiekane orzechy, posiekane migdały, połamaną czekoladę i żurawiny.
  • Oleńka pomaga 3. W osobnej misce mieszamy starannie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Proszki dodajemy do masy maślano - jajecznej i mieszamy do połączenia składników.

  • 4. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 45 - 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w foremce - keksówce.

Komentarze

Podobne przepisy