Boczek po sarmacku

0 (0 ocen)

  • 25 min

Sycące specjały przygotowuje na różne sposoby. Ale jednak najchętniej sięgam po moje sprawdzone, tradycyjne receptury.

  • 25 min

Składniki:

  • około 1 kg świeżego surowego boczku

    2 cebule

    2 ząbki czosnku

    sól ziołowa i pieprz kolorowy

    łyżeczka majeranku suszonego

    olej

Boczek po sarmacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Boczek pokrój na plastry. Oprósz solą i pieprzem oraz natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw do lodówki na około 8 godzin. Następnie obierz cebulę i pokrój w piórka i usmaż. Plastry boczku wyjmij z lodówki i smaż na rumiano z obu stron na oleju pozostałym ze smażenia cebuli . Podawaj oprószony majerankiem z cebulką, najlepiej w towarzystwie surówki z kapusty kwaszonej i gotowanych ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy