Boczek rolowany

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest dobry na święta ,ale nie tylko .Robię go na wszystkie święta i rodzinne uroczystości ,

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg boczku
    3-4 ząbki czosnku
    majeranek
    sól
    pieprz
    papryka słodka w proszku
    przyprawa do mięsa wieprzowego

Boczek rolowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek płuczemy ,osuszamy ręcznikiem papierowym.Czosnek ucieramy z 1/2 łyżki soli. Boczek nacieramy papka z czosnku i soli .posypujemy resztą przypraw z obu stron .Boczek zwijamy i obwiązujemy sznurkiem do wędlin. wkładamy do rękawa do pieczenia , końce związujemy .pieczemy około 1,5 h w temperaturze 180 stopni .

Porady

Boczek najlepiej zostawić na noc w lodówce ,by nasiąkł przyprawami i upiec następnego dnia .

Komentarze

Podobne przepisy